Dzis kolejna procja czegos co zaspokoi smaki naszego podniebienia. Przepis na risotto nie robie pierwszy raz. Moj chłopiec bardzo to lubi i odkąd pierwszy raz robilam chetnie do tego wracam i zawsze wszystkim smakuje:)))))
RISOTTO z pieczarkami
Składniki:
- kg pieczarek
- 2-3 torebki ryzu (ja uzywam z firmy SONKO) ale moze byc sypki i wtedy z półtorej szklanki
- cebulka
- majeranek
- sol, pieprz
- żółty ser
- kostka rosołowa knorr
Wszystko jest bardzo proste.
Najpierw przygotowujemy składniki tzn. pieczarki albo w kostke, albo tak jak w moim przypadku przez tarke o wiekszych oczkach,
nastepnie cebulka w drobna kosteczke,
ser moze byc gotowy parmezan albo kostka sera rowniez potarta na tarce o wiekszych oczkach i koniec filozofii.
W garnuszku rozpuszczamy w gorącej wodzie kostkę rosołową.
Ryz gotujemy na PÓŁ miekko. Dlaczego???? Za raz sie dowiecie...
Na rozgrzana patelnie wrzucamy najpierw cebulke i dajemy jej sie lekko zarumienic.
nastepnie wrzucamy pieczarki i na PÓŁ ugotowany ryz. Wazne jest to zeby nie byl całkowicie ugotowany bo bedzie sie nam próżył jakis czas na patelni z innymi skladnikami i jakby bym calkiem miekki by nam sie rozwalil i poswtalaby z niego wiecej niz papka a tak jak bedzie troche twardy przez cale gotowanie na palteli dojdzie sobie i bedzie w sam raz do jedzenia.:)))))))))))))))))
Podczas smazenia- gotowania skladnikow na patelni nie wrzucamy juz margaryny ani masla zeby sie nie przysmazylo tylko zalewamy co jakis czas skladniki bulionem. Bulion nada smaku a poza tym nie jest tak tuczacy jak margaryna czy masło:)))))
Gdy wszystkie skladniki sa juz wystarczajaco przyżądzone tzn wszystko jest ladnie wymieszane w jedna warstwę, ryz nie jest twardy i cebulka z pieczarkami nie sa surowe to znak ze nasze risotto jest gotowe.
Wszystko teraz wystarczy wyjać na ładny półmisek i posypac parmezanem. Serek na goracym daniu ladnie sie rozpuści i oblepi risotto.:)))) Pychota.
Pozdrawiam
zawsze zastanawialam sie jak sie robi to cudo! teraz już wiem:) i grzech nie spróbowac
OdpowiedzUsuńja tak samo:))) myslalam zawsze ze to jakas filozofia a okazalo sie łatwe :))
UsuńMniam kocham risotto:D
OdpowiedzUsuńja tez:))
Usuńmniam <3
OdpowiedzUsuńSmakowicie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńRównież obserwuję i dziękuję za odwiedziny ;-)