Obserwatorzy

piątek, 23 listopada 2012

Risotto...przepis w kilka minut...

Hej.
 
Dzis kolejna procja czegos co zaspokoi smaki naszego podniebienia. Przepis na risotto nie robie pierwszy raz. Moj chłopiec bardzo to lubi i odkąd pierwszy raz robilam chetnie do tego wracam i zawsze wszystkim smakuje:)))))


RISOTTO z pieczarkami


Składniki:
  • kg pieczarek
  • 2-3 torebki ryzu (ja uzywam z firmy SONKO) ale moze byc sypki i wtedy z półtorej szklanki
  • cebulka
  • majeranek
  • sol, pieprz
  • żółty ser
  • kostka rosołowa knorr

Wszystko jest bardzo proste.
Najpierw przygotowujemy składniki tzn. pieczarki albo w kostke, albo tak jak w moim przypadku przez tarke o wiekszych oczkach,

nastepnie cebulka w drobna kosteczke,


 ser moze byc gotowy parmezan albo kostka sera rowniez potarta na tarce o wiekszych oczkach i koniec filozofii.

W garnuszku rozpuszczamy w gorącej wodzie kostkę rosołową.

Ryz gotujemy na PÓŁ miekko. Dlaczego???? Za raz sie dowiecie...


Na rozgrzana patelnie wrzucamy najpierw cebulke i dajemy jej sie lekko zarumienic.


nastepnie wrzucamy pieczarki i na PÓŁ ugotowany ryz. Wazne jest to zeby nie byl całkowicie ugotowany bo bedzie sie nam próżył jakis czas na patelni z innymi skladnikami i jakby bym calkiem miekki by nam sie rozwalil i poswtalaby z niego wiecej niz papka a tak jak bedzie troche twardy przez cale gotowanie na palteli dojdzie sobie i bedzie w sam raz do jedzenia.:)))))))))))))))))


Podczas smazenia- gotowania skladnikow na patelni nie wrzucamy juz margaryny ani masla zeby sie nie przysmazylo tylko zalewamy co jakis czas skladniki bulionem. Bulion nada smaku a poza tym nie jest tak tuczacy jak margaryna czy masło:)))))


Gdy wszystkie skladniki sa juz wystarczajaco przyżądzone tzn wszystko jest ladnie wymieszane w jedna warstwę, ryz nie jest twardy i cebulka z pieczarkami nie sa surowe to znak ze nasze risotto jest gotowe.
Wszystko teraz wystarczy wyjać na ładny półmisek i posypac parmezanem. Serek na goracym daniu ladnie sie rozpuści i oblepi risotto.:)))) Pychota.
 
         

                                                                                                                                             Pozdrawiam
 

6 komentarzy:

  1. zawsze zastanawialam sie jak sie robi to cudo! teraz już wiem:) i grzech nie spróbowac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tak samo:))) myslalam zawsze ze to jakas filozofia a okazalo sie łatwe :))

      Usuń
  2. Smakowicie to wygląda :)
    Również obserwuję i dziękuję za odwiedziny ;-)

    OdpowiedzUsuń

Jak juz tutaj zajrzałaś pozostaw po sobie znak w postaci komentarza lub dodania mnie do obserwowanych:)))))

Dziękuje:*****