Obserwatorzy

wtorek, 25 września 2012

Idzie zima...:))))))))zaprawiamy w słoiki - cukinia

Hej.

Dzis jedzenie ale nie takie od razu do podania na stół ale tym razem do zaprawienia w słoiki. Chce to umieścic póki jeszcze znajdziecie na to składniki w sklepach:)))))))))
 
 

LECZO z cukini w słoiki

 KIEŁBASA
Składniki:
- 5-6 sztuk cukiń                                                                                                         CEBULA
- kiełbasa 5-6 sztuk                                                                    
- pomidory 1kg
- czosnek - 2 główki
 - 2 duze cebule




                                              CZOSNEK


                                       CUKINIA















                                                                                                        POMIDORY





Przyprawy:
- ocet
- bazylia, oregano, ziola prowansalskie
- delikat do mięs
- papryka
- pieprz
- majeranek
 
Leczo jest bardzo proste. Najpierw przygotowanie skladników:
  • obieramy cukinie ze skórki. Jesli mamy cukinie z ogrodu duza lub srednia to konieczne jest obranie skory bo jest twarda ale cukinia zielona mala z marketow ma bardzo cienka skorke ktora mozemy spokojnie zostawic. Trzeba rowniez wydrazyc z cukini pestki. I znowu male cukinie pestek nie maja a te duze tak.


  • kroimy w kostke srednia nie musi byc mala cukinie, pomidory kielbaske cebule. czosnek w plasterki. Dalej praca jest bardzo bardzo prosta. musicie miec duzy garnek jesli macie duzo cukini.
  • Wszystkie skladniki wrzucacie do tego garnka. pomidory puszcza sok wiec nie powinno wam sie nic przypalic ale dla bezpieczensta mozecie dodac troche wody.


  • Dusimy wszystko az cukinia bedzie PÓŁ MIĘKKA PÓŁ TWARDA. Od czasu do czasu mieszamy. Pomidory powinny sie rozpasc zupelnie jak na sok.
  • Doprawiamy przyprawami.
I teraz UWAGA!!!!!!
My lubimy to leczo a zwłaszcza moj brat na ostro wiec wlewamy dosc duzo octu, potem bazylie, oregano, ziola prowansalskie, delikat (ale nie musi byc) majeranek papryke albo slodka albo ostra jaka macie i pieprz. Wszystkie przyprawy wedle waszego uznania.

Wazne jest zeby cukinia byla na PÓŁ MIEKKA NA POŁ TWARDA bo idzie do słoikow nie jemy tego od razu i dlatego jak bedziemy ponownie ja wyciagac ze sloika do jedzenia to tak pojdzie na patelnie do podgrzania i wtedy spokojnie sobie zmiekknie. A jakby byla teraz od razu miekka to przy ponownym odgrzewaniu by sie zupelnie rozpadla jak na krem a o to nam nie chodzi:))))))))))))

Powstałe leczo wkladamy do słoików:))))))))))) Gdy troche ostygna, wkladamy słoiki do duzego gara, zalewamy do wysokości pół słoika i zagotowujemy 10 minut. :)))))))))))))))))
W razie pytań piszcie:)))))))))))
                                                                                                                    




                                                                                                                                   Pozdrawiam
 

11 komentarzy:

  1. Leczo - mniam :) Też jutro będę robić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam leczo, ale bez kiełbaski :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wstyd się przyznać, ale zawsze wszystkie słoiki na zimę przywożę od mamy, ale taka cukinie chyba sama zrobię! Będzie mój "wekowy" debiut ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomyśł!!moj mąż uwielbia leczo!:)


    http://barwamiteczy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam leczo i wszystko zwiazane z cukinia :) nie musiałas kiełbaski dodawac bo krócej Ci sie bedzie trzymało leczo - tak czytałam :)tez robiłam i uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne wyglada :)



    zapraszam do mnie w wolnej chwili
    minmakeuptable.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Jak juz tutaj zajrzałaś pozostaw po sobie znak w postaci komentarza lub dodania mnie do obserwowanych:)))))

Dziękuje:*****